Затоплюючи камін, слід завжди пам'ятати, що добродушний друг, що зігріває, може стати небезпечним ворогом, якщо недбало ставитися до його експлуатації. У цій статті розглянемо кілька правил, яких варто дотримуватись на всіх етапах використання приладу. Тоді безпека та затишок у будинку забезпечені.
Якоюсь мірою підтримку вогню та його розпал у каміні можна вважати мистецтвом. Є певне зведення правил, але є і щось, що складається з особистих уподобань та інтуїтивних дій, які складно описати. Загадково, чи не так? Господарі, які постійно займаються розпалом, не завжди усвідомлюють такі моменти.
Почнемо з розпалювання
Швидше це зробити не вийде, краще не поспішати. Якщо дрова досить висохли, то для розведення вогню вистачить кількох тонких тріски та газетного паперу. Вогонь швидко займеться і радуватиме око. Це ідеальний варіант.
Часто дрова далеко не сухі і під час розпалювання вони темніють і димлять. Їм не вистачає спека. Щоб розпалити злегка сируваті дрова потрібно підготувати більше тріски і скіпок, дати їм прогоріти, щоб вони утворили вугілля, що випромінює жар. Далі покласти сирі поліна і спостерігати, як вони підсихають, шиплячи і димлячи. Згодом вони почнуть займатися полум'ям та горіти.
Коли одна сторона полін обгорить і покриється шаром сіро-білого кольору, потрібно їх дбайливо перевернути і трохи розсунути між собою, щоб між ними була відстань у два сантиметри. Якщо все зроблено правильно, то дрова почнуть повноцінно і мальовничо горіти.
Процес топки
Навіть коли полум'я добре розгорілося, не варто закидати надмірну кількість дров. Полум'я, звісно, буде шикарним і горіти буде ефектно. Але так можна занадто перегріти камін, та й корисне тепло йтиме в трубу. Перегрів загрожує тріщинами і цеглою, що лопнула, аж до ремонту з перекладкою.
Закидати дрова потрібно маленькими партіями, щоб вони неквапливо горіли, а полум'я було спокійним і умиротворюючим. Мови полум'я не повинні заходити за верх порталу. Саме біля такого затишного каміна приємно сидіти вечорами, попивати гарячий напій та спілкуватися із близькими.
Якщо тепла від каміна недостатньо, швидше за все вам потрібен ще один опалювальний прилад.
У мого каміна, наприклад, є дверцята, і, відходячи краще їх прикривати. А силу тяги можна регулювати піддувалами у дверях. Також можна використовувати засувку в димарі, але прикривати її більше ніж на третину не варто.
Коли камін прогріється протягом декількох годин, поступово починає випромінювати найприємніше і найкорисніше тепло, що пронизує тіло. Так можна гріти хвору спину, суглоби та інші недуги. Та й просто насолоджуватися морозними вечорами.
Це важливий етап, у якому є обов'язкові до виконання вимоги.
Не залишайте в каміні без нагляду навіть шматочка поля, що не прогоріла, навіть якщо вона зовсім на вигляд не горить! Це небезпечно, особливо, якщо ви також зачинили дверцята. Температура в топці неминуче виросте та розгориться вогонь.
Після закінчення топки слід обов'язково закрити засувку, так що ми перекриваємо вихід для пічних газів, у тому числі небезпечного чадного газу. Його можна відрізнити по синіх язичках полум'я, їх у завершенні топки не повинно бути. Якщо в трубі є проста пічна засувка (у ній є невеликий зазор), то допустимо залишати невелику кількість червоних вуглинків, які слід розворушити кочергою.
Зрідка у камінів зустрічається юшка - це спеціальна заслінка в димарі, яка може бути або відкрита, або закрита, інших положень немає. Її перевага в тому, що вона закривається щільно! Така конструкція дозволяє зберегти більше тепла при експлуатації каміна, ніж звичайна засувка. Якщо у вас саме юшків, то в топці не можна залишати навіть дрібних червоних вуглинків.
Коли час підходить до сну, я з деяким сумом закриваю дверцята каміна і прощаюсь зі своїм другом. Ми обов'язково зустрінемося наступного вечора і проведемо знову кілька приємних годин разом.
Якщо у вас є запитання чи потрібна консультація, пишіть у коментарях! 😊